café mystra

A gyerekszoba

A gyerekszoba kialakítása nagyon jelentős hatást gyakorol a kicsi érzelmi, értelmi, fizikai és ízlésbeli fejlődésére is.

A gyerekek gyorsan fejlődnek, ezzel együtt gyakran változik érdeklődési körük, kedvenc színeik és játékaik. Ezért szobájukat érdemes úgy berendezni, hogy az rugalmasan alkalmazkodjon a folyamatosan változó igényekhez. Fontos, hogy a szoba hangulata legyen derűs és adjon biztonságérzetet a gyermek számára.

A berendezés színvilága legyen inspiráló, de ne túl erőteljes. Inkább a színek finomabb árnyalatait használjuk, főleg az olyan nagy felületeken, mint a fal és a padló. Válasszunk olyan színeket, amit kedvel a gyermek. A berendezés kiválasztásánál mindenképpen vegyük figyelembe a véleményét, hagyjuk kibontakozni az egyéniségét.

A szoba kialakításakor természetesen szükség lesz egy megfelelő méretű ágyra. Szánjunk rá időt és keressük meg a lehetőségeinkhez mért lehető legjobb minőségű matracot. Ez nagyon fontos az egészséges alvás és fejlődés érdekében. Az ágynemű készüljön pamutból. Válasszunk vidám, színes mintájú huzatot, amiben szívesen alszik a gyermek.

Az ágy fölé szereljünk olvasólámpát. Ez hasznos lesz az esti mese olvasásakor, és később is, amikor már a gyerek maga is olvas könyveket.

Magától értetődő, hogy a szobában kell egy fiókos komód és egy ruhásszekrény, lehetőleg olyan, amit a gyerek is könnyen nyithat, ezzel elősegíthetjük az önállósodás folyamatát.

Már óvodás gyereknek is szüksége lesz egy megfelelő méretű székre és asztalra, ahol szabadon alkothat. Adjunk neki színes ceruzákat, festéket, gyurmát, amelyeket kedve szerint bármikor használhat. Amint iskolába megy, a kisasztalt cseréljük le rendes íróasztalra, a kisszéket pedig görgős forgószékre. Biztosítsunk számára fiókokat a tanszereknek és egyéb iskolai cuccoknak. Szerelhetünk néhány polcot is az asztal fölé, remek tárolóhely a sok apróságnak és alkotásnak, kisebbb játékoknak, legóknak.

A könyvespolc tele színes, érdekes, a gyermek korának megfelelő könyvekkel bárorítja őt a könyvek megismerésére, később olvasásra. Itt tárolhatjuk a társasjátékokat is.

A tárolókból soha nem elég. Legyen külön doboza a legóknak, illetve a többi játéknak. Ne feledkezzünk el a plüssökről sem, ezek elhelyezésére legpraktikusabb a hálós anyagú tároló.

Ha kemény padló van a szobában, akkor mindenképpen fektessünk le egy puha szőnyeget, ahol nyugodtan és kényelmesen játszhat. Biztosítsunk párnákat is, amelyekből kis kuckót építhet magának.

A falakat díszíthetjük kedves képekkel. Ezeket időről időre könnyen lecserélhetjük a gyermek fejlődése és érdeklődési körének változása szerint.

A gyerekszobában különösen fontos a biztonság. Figyeljünk rá, hogy a bútorok, lámpák legyenek gyerekbiztosak, a nem használt konnektorokba tegyünk biztonsági dugót. A szobában ne legyenek kiálló élek, lógó vezetékek. A függönynek, rolónak semmiképpen se legyen a gyerek számára elérhető madzagos húzókája. A padló legyen csúszásbiztos. Elengedhetetlen, hogy legyen a szobában elég fény.

Harmonikus, inspiráló, biztonságos környezet gondos kialakításával elősegíthetjük gyermekünk kiegyensúlyozott fejlődését.

Képek forrása és további inspiráció a blog Pinterest oldalán

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, hogy megosztod másokkal is.

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz, ahol plusz tartalmakat találsz és értesítést kapsz a friss posztokról is. 🙂

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!